About Us
Συνέδριο:
International Conference
on Internet of Things
as a Service
Ημερομηνία: 17-18 Νοεμβρίου 2022
Τόπος Διεξαγωγής Συνεδρίου: Εξ’ αποστάσεως
Τίτλος: Σύστημα παρακολούθησης IoT με εφαρμογή σε γαλακτοκομικά προϊόντα
Link Άρθρου: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-37139-4_2
Η συμπερίληψη των τεχνολογιών IoT στις έξυπνες πόλεις και στον βιομηχανικό τομέα έχει επηρεάσει δραστικά το σύνολο των λειτουργιών σε γραμμές παραγωγής και στον τομέα των μεταφορών. Η σταδιακή μείωση του κόστους των αισθητήρων και η ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων διαλειτουργικότητας έχουν εκτοξεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η διανομή προϊόντων με σύντομο κύκλο ζωής, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας που απαιτεί συνεπή παρακολούθηση του προϊόντος και του περιβάλλοντος για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Η συνεχής παρακολούθηση των στόλων οχημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την παράδοση από το εργοστάσιο και το κέντρο διανομής στα καταστήματα λιανικής. Λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι συνθήκες των γαλακτοκομικών προϊόντων παρακολουθούνται συνεχώς με εσωτερικούς αισθητήρες και συσκευές εντοπισμού GPS τοποθετημένες σε φορτηγά παράδοσης. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες σε επίπεδο τελάρου των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρέχοντας έτσι λεπτομερείς πληροφορίες για διατήρηση κατάλληλων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης IoT που περιλαμβάνει ένα κιτ αισθητήρων τοποθετημένο σε τελάρα/κιβώτια γαλακτοκομικών για την παρακολούθηση των συνθηκών. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί μια ευέλικτη μονάδα η οποία είναι εγκατεστημένη σε κάθε φορτηγό και έχει σχεδιαστεί για την ανάκτηση και μετάδοση των συνθηκών του προϊόντος κατά την παράδοση. Για την επικοινωνία με τη μονάδα των αισθητηρίων χρησιμοποιεί Bluetooth τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος του έργου «Ευφυής Έλεγχος για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (Κωδικός έργου: T2EDK-02495) και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελληνικούς εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. , στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΡΕΥΝΩ– ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.