NEWS

Έξυπνος Έλεγχος Ασφάλειας Τροφίμων iEAT
Intelligent Control for Food Safety:
Newsletter No4

Καλώς ήρθατε στο 4ο Newsletter
του έργου i-EAT!

Στην 4η και τελευταία έκδοση του Newsletter παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες δραστηριότητες των
εταίρων στα πλαίσια του ερευνητικού έργου i-ΕΑΤ. Το i-EAT πραγματεύεται την ενίσχυση του Ποιοτικού Ελέγχου των ευαίσθητων γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της στενής παρακολούθησης των συνθηκών μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η έννοια του Ποιοτικού Ελέγχου, επεκτείνεται εκτός των ορίων της εργοστασιακής μονάδας, μέσου του δικτύου πώλησης, έως τα ράφια των μικροπωλητών.

Η τεχνική υλοποίηση του έργου ολοκληρώθηκε με τη λήξη του έργου, ωστόσο οι προσπάθειες και οι
ενέργειες διάχυσης των εταίρων συνεχίζονται και μετά το πέρας αυτού, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφερόμενων για την ολοκληρωμένη λύση i-EAT.

Στο παρόν Ενημερωτικό Δελτίο παρουσιάζονται κάποιες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους
τεχνολογικούς εταίρους και υπεργολάβους του έργου ΔΙΠΑΕ, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και
Διοίκησης και ΑΠΘ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Εργαστήριο Στατιστικής και μεθόδων ποσοτικής
ανάλυσης και σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη δημοτικότητα του έργου ώστε να προσεγγιστούν
ενδιαφερόμενοι από διαφορετικούς τομείς.

Συμμετοχή στην έκθεση HORECA (Φεβρουάριος 2023)

 Στις 10-13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εμπορική έκθεση HORECA, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα, αποτελώντας ένα κορυφαίο εκθεσιακό event που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Στην έκθεση συμμετείχαν 500 εκθέτες από ποικίλους επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με το χώρο της εστίασης και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αγγίζοντας τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, η γαστρονομία αλλά ακόμα και το Web Marketing και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες.

Μέσα στο εμπορικό πνεύμα τις έκθεσης, προβλήθηκαν και διαδόθηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου i-EAT και η επίδρασή του στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να αυξηθεί η προβολή των καινοτομιών του και να προσελκυσθούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι από εναλλακτικούς κλάδους.

Στιγμιότυπο από την εμπορική έκθεση HORECA όπου συμμετείχε το i-EAT

Στιγμιότυπο από την εμπορική έκθεση HORECA όπου συμμετείχε το i-EAT

 Παρουσίαση στην ημερίδα Green your Route, Θεσσαλονίκη (27 Μαρτίου 2023)

 Στις 27 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου στην ημερίδα Πράσινη Εφοδιαστική:
Από το ευρωπαϊκό στο ελληνικό ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, Green your Route, από το Διευθυντή
του εργαστηρίου Στατιστικής και μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Βλάχο. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 25 συμμετέχοντες.

Εικόνα από την παρουσίαση του i-EAT στην Ημερίδα «Πράσινη Εφοδιαστική»
i-eat-project-newsletter 4 feat

Παρουσίαση σε ημερίδα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ-ZERO DEFECT MANUFACTURING του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Οκτώβριος 2023)

 Στις 17 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου στην ημερίδα του Ινστιτούτου
ΕΑΝΟΣΥΣ/ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ: «Τεχνολογίες και στρατηγικές μηδενικών σφαλμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή διαδικασιών αυτόνομου ποιοτικού ελέγχου, στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων», από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Μπεχτσή.

Η ημερίδα είχε ως επίκεντρο καινοτόμες τεχνολογίες Industry 4.0 με στόχο τα μηδενικά σφάλματα στην
παραγωγή αλλά και γενικότερα την εξοικείωση με τεχνολογίες αυτοματισμού. Στα πλαίσια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν οι καινοτομίες του έργου i-ΕΑΤ, ως μία ακόμα ενδιαφέρουσα ερευνητική προσπάθεια.

Η παρουσίαση εστίασε στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και κατά συνέπεια
αντανακλά θετικά στις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, αποτελώντας μία ευχάριστη προσθήκη στην
agenda της εκδήλωσης και μία απόπειρα επέκτασης του i-EAT σε διαφορετικούς τομείς.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του i-EAT κατά την Hμερίδα Zero Defect Manufacturing
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του i-EAT κατά την Hμερίδα Zero Defect Manufacturing
H πρόσκληση για την Ημερίδα όπου είχε παρουσία το i-EAT
H πρόσκληση για την Ημερίδα όπου είχε παρουσία το i-EAT